Plantenhulp

Met een beetje zorg kunnen we de levensduur van onze planten met de juiste omgeving verlengen, aandacht besteden aan veranderingen en handelen op tekenen van ongedierte en ziekte… niet veel anders dan wat we voor onszelf zouden doen.

Algemene problemen met planten

yellow leaf

Overmatige vergeling van de bladeren

Chlorose kan worden veroorzaakt door een te droge grond die een tekort heeft aan voedingsstoffen. Ook kan het worden veroorzaakt door te veel water, doorweekte grond of een plant die te lang in het water heeft gestaan wat kan leiden tot wortelrot.

In het geval van droge, knapperige grond: belucht de grond met een eetstokje en plaats de plant in een bak met water. Zo krijgt de plant de kans om het water op te nemen tot dat hij volledig verzadigd is. Laat hem dan uitlekken voordat hij weer terug in de sierpot wordt gezet.

Als de grond te drassig is, haal dan de plant uit de sierpot en zet hem op een lichtere plek zodat de plant het overtollige water snel opneemt. Overweeg anders om de grond te vervangen en de wortels te controleren.

Bruine uiteinden en randen van de bladeren

Dit ontstaat voornamelijk door een lage luchtvochtigheid, inconsequent water geven en een te droge grond.

Geef hetzelfde aantal dagen water, doordrenk de grond tot het water uit de bodem van de pot loopt en laat het water uitlekken voordat u de plant terugplaatst in een decoratieve buiten pot.

Verhoog de luchtvochtigheid met behulp van een luchtbevochtiger of plaats de plant op een kiezelbak. Zorg ervoor dat de pot bij gebruik van vloerverwarming niet direct contact heeft met de grond. Gebruik gefilterd of schoon regenwater.

Krullende bladeren

Dit ontstaat voornamelijk door te veel of te weinig licht. Verander van omgeving en eventueel de voeding van de plant.

Wanneer de bladeren vlekkerig zijn, met nerfachtige beschadigingen, controleer dan op schimmel, trips of spint. Als er ongedierte wordt aangetroffen, besproei met groene zeep en water om de 8 tot 10 dagen gedurende 3 weken en houdt de plant gedurende deze periode binnen.

Leave drop

Afvallende bladeren

Als de plant groene bladeren laat vallen en er geen zichtbaar ongedierte is, kan dit worden veroorzaakt door een aantal omstandigheden. Milieuschokken zijn één van de meest voorkomende oorzaken.

Ook kan dit worden veroorzaakt door een tochtende, te koude of te warme plaats. Ook kan onvoldoende licht, gebrek aan vochtigheid, te natte of te droge grond een oorzaak zijn. Controleer en verander de omgeving van de plant en verander het besproeiingsschema.

Wortelrot

Dit wordt veroorzaakt door te veel water en een drassige grond, waardoor de wortels niet genoeg zuurstof krijgen en verdrinken. Ze stoppen dan met het leveren van water en voedingsstoffen aan de plant.

De buitenste laag (omhulsel) van de wortel is zwart en trekt gemakkelijk weg. Was alle grond af, knip de geïnfecteerde wortels af met een gesteriliseerde schaar, bespuit ze met waterstofperoxide en verpot ze in een nieuw grondmengsel.

Misvormde bladeren

Soms zullen bladeren een tijdje misvormd zijn wanneer zij moeten wennen aan een nieuwe omgeving.

Het kan ook betekenen dat er ongedierte is en zo ja, spray dan de bladeren (zowel boven als onder) met kamertemperatuur water voor 5 tot 7 minuten. Laat het drogen en besproei de bladeren met de oplossing van groene vloeibare zeep en water, of één van uw keuze.

Herhaal dit elke 3 dagen gedurende 2 weken. Isoleer ze van andere planten en vergeet niet andere planten hierop te controleren. Als er tekenen van schimmel zijn, verwijder dan de geïnfecteerde bladeren en besproei ze met een waterstofperoxide-oplossing. Zorg ervoor dat er een vrije luchtstroom rond de plant is.

Aanbevolen wordt om ook het wortelstelsel te controleren op wortelrot en eventueel te verpotten in nieuwe grond.

Verbrande of bleke bladeren

Verbrande bladeren ontstaan wanneer de bladeren te veel direct zonlicht krijgen, waardoor de cellen verbranden en afsterven.

Zet de plant op een meer schaduwrijke plaats. Bij bleke bladeren is het vaak zo dat de plant te veel of te weinig licht heeft gekregen om de juiste hoeveelheid chlorofyl te produceren.

Verplaats de plant naar een meer schaduwrijke of zonniger plaats. Vervang de helft van de grond als er geen veranderingen te zien zijn binnen 2 tot 3 weken. Voeg 2 gram Epsom zout toe aan 1 liter gefilterd water of voeg magnesium toe, maar niet alle planten hebben baat bij extra magnesium.

Uitstrekken van de plant

Dit betekent dat de plant te snel naar het licht toe groeit. Hij heeft meer licht nodig, dus breng hem dichter bij een gefilterde lichtbron, maar niet bij het directe zonlicht.

Dit is gebruikelijk bij vetplanten en cactusachtige planten.

 

Verwelkende, uitgedroogde bladeren

Controleer hierbij de bodem. Als de grond te droog is en de plant mogelijk te weinig water krijgt, doordrenk de grond dan door de pot in een waterbak te laten staan. Laat de pot staan totdat de grond verzadigd is, laat hem uitlekken voordat je de plant weer in de decoratieve pot zet.

Het kan ook zijn dat door te veel water en slechte afwatering de grond te drassig is, waardoor de wortels te weinig zuurstof krijgen. Wortelrot leidt ook tot een tekort aan voedingsstoffen voor de bladeren.

Verplaats de plant naar een feller gebied zodat de plant het vocht sneller kan opnemen. Als dit niet binnen een paar dagen verandert, overweeg dan om alle grond van de wortels af te wassen. Controleer ze op wortelrot en snijdt alle zwarte wortels af. Verpot de plant in schone potgrond.

Grote bruine dode plekken

Op de bladeren kunnen het gevolg zijn van verbranding door de zon, te koud water of tocht. Plaats uw plant uit de directe zon en geef hem ’s ochtends gefilterd water op kamertemperatuur. Plaats hem op een plek waar geen tocht is.

U kunt het dode deel van het blad afsnijden, maar snijdt niets af in de gezonde gebieden.

Gevlekte bladeren

Controleer eerst op ongedierte. Als er sprake is van een bacteriële of schimmelziekte; snijd alle zieke bladeren af en gooi ze onmiddellijk weg en vervang de potgrond. Besproei de hele plant met waterstofperoxide en geef de plant water.

Geef water vanuit de bodem met behulp van een waterbak en zorg ervoor dat de plant voldoende verse (niet koude) lucht om zich heen heeft en niet vochtig blijft (zoals badkamerplanten).

Guttatie, waterdruppels op bladpunten

Sap-achtige waterdruppels die zich vormen op de punt of de randen van de bladeren. Dit gebeurt meestal ’s nachts en wordt ‘guttatie’ genoemd. Dit is het natuurlijke transpiratieproces van overtollig water door het door kleine gaatjes in de bladeren te duwen, die huidmondjes worden genoemd. Controleer heet vochtgehalte van de bodem en de vochtigheidsgraad.

Transpiratie

Vocht onder de bladeren veroorzaakt door een overvloed aan water dat door de poriën of de huidmondjes wordt geduwd.

Dit zijn poriën die overtollig water uitscheiden dat normaal gesproken wordt gebruikt voor het uitwisselen van gassen. Hoewel dit normaal is, als het te veel is, kunnen de cellen barsten en kan het blad beschadigen. Controleer op over-bewatering.

 

Witte knapperige bladeren en knapperige aarde

Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van mineralen, zouten en calcium in ongefilterd kraanwater. Dit kan de groei van uw plant afremmen.

Schraap de bovenste 2cm van de aarde af en vervang de bovengrond door nieuwe aarde. Geef de plant grondig water met gefilterd water tot het water door de bodem van de binnen pot loopt. Laat het water uitlekken voordat u het weer in de decoratieve pot plaatst. Spoel de grond af en toe af, maar vergeet niet om maandelijks te bemesten.

Potgebonden wortels

Sommige planten geven de voorkeur aan om een beetje potgebonden te zijn, dus zoek eerst uit of je plant potgebonden is voordat je gaat herplanten. Als er meer wortels zijn dan dat er grond is, maak dan de wortels los, snijd de beschadigde, dode of zwarte wortels af en verpot naar slechts één potmaat groter. Gebruik het juiste grondmengsel voor het plantentype.

Insecten, ongedierte en schimmels

Spintmijten

Volledige cyclus van 10-20 dagen. Deze koppige, minieme spinachtigen houden van warme, droge bladeren om op te broeden. Ze voeden zich met het sap en kunnen een hele plant doden als ze onbehandeld blijven. Deze kleine 6-pootige spin is te zien aan hun gele vlekken/eieren op het oppervlak van de bladeren kleine fijne webben in de krullen en de randen van de bladeren.

Om dit te controleren, leg een wit vel papier onder de bladeren en tik op de bladeren, de kleine mijten zullen op het papier vallen en beginnen te kruipen.

Controleer alle planten en isoleer geïnfecteerde planten. Douche de plant af, top en onder elk blad en besproei met een chemische of biologische oplossing voor spinachtigen en verwijder en vervang de bovenste 10 cm van de grond als ze kunnen overwinteren in de grond. Herhaal dit elke 4-5 dagen gedurende 5-6 weken. Of koop roofwantsen of mijten.

Tripsen

Levenscyclus in de zomer 10-14 dagen, in koelere maanden kan het 20-30 dagen duren, afhankelijk van de omgeving.

Deze kleine slanke insecten, zwartachtig of donkerbruin, zijn een uitdaging om zich te ontdoen van de insecten en ze kunnen vliegen, kruipen en springen naar andere planten. Ze zuigen het sap van de bladeren eruit, waardoor er vlekkerige strepen en vervormde bladeren ontstaan. De jonge nimfen zijn helder of geel en te vinden op het oppervlak van de bladeren of in spleten van bladeren.

Spuit de bladeren af in de douche, laat ze drogen en besproei de bladeren om de 5-7 dagen met een chemische of biologische oplossing voor tripsen, gedurende minstens 3-4 weken. Door bij het besproeien insecticide aan het water toe te voegen, kan de plant het in de plant zelf opnemen. Of koop roofwantsen of mijten.

Schimmelmuggen / Varenrouwmuggen

Levenscyclus 10-15 dagen. Elke mug kan 200-300 eieren leggen in vochtige grond waar de larven de wortels en het organisch materiaal opeten. Dit resulteert in een zwakke plant en in wortelrot.

Vervang de bovenste 10 cm grond door schone, droge, goed afwaterende grond gemengd met perliet en bedek de bovenkant met 2 cm natuurlijk zand, kleine steentjes of voedselveilige diatomeeënaarde en drijf de grond door met een mix van waterstofperoxide en gefilterde wateroplossing.

Gebruik kleefplaten in de buurt van de grond om de volwassen dieren op te vangen en zo de broedcyclus te doorbreken. Gebruik vanaf hier alleen water met behulp van een waterbakje om het bodemoppervlak droog te houden. Als u overtollige muggen (Pest) heeft, overweeg dan de aankoop van Nematoden (microscopische wormen) die goed zijn voor alle ongewenste Diptera-insecten die zich in de bodem voortplanten.

Meelwantsen

Levenscyclus: 5-15 dagen. Witte of geelachtige snel kruipende wantsen die bedekt zijn met een witte harige massa. Ze voeden zich met plantensap en zijn vaak te vinden in de spleten van bladeren en stengels.

Maak de planten en containers en de grond schoon, verwijder zoveel mogelijk insecten en besproei elke 8-10 dagen met pyrethrine. Bedek met dubbelzijdige tape de potrand om te voorkomen dat kruipers andere planten besmetten.

Bladluizen (groen, zwart of bleek)

Zuigen sap uit bladeren en planten. Douchecabine (boven en onder de bladeren) met water op kamertemperatuur gedurende 5-8 min.

Besproeien met een mix van wrijfalcohol en insectendodende zeep en water. Laat de bladeren en planten drogen en herhaal dit elke derde dag gedurende 2-4 weken. De levenscyclus is ingewikkeld.

whitefly

Witte vliegjes

Kleine witte vliegen die eieren leggen en onder de bladeren rusten en het sap onder de bladeren uitzuigen.

Snij geïnfecteerde bladeren af, en vernietig ze. Het is belangrijk om de plant daarna te douchen en gedurende 6 weken om de 5 dagen te besproeien met een neemoliemengsel met sterke drank of eventuele tuinbouwolie. Levenscyclus is 2-3 maanden.

Schildluizen

Kleine, ronde insecten met een hardig omhulsel. Schubben met de hand van boven- en onder de bladeren en takken afsnijden, sterk geïnfecteerde bladeren en takken afsnijden.

Spuit of dep met wrijfalcohol gemengd met water en 2% groene zeep om de 8-10 dagen en gebruik dubbelzijdige tape op potten om het kruipen naar andere planten te voorkomen.

Echte meeldauw

Dit is een schimmelinfectie en kan worden gedood met behulp van fungiciden.

Verwijder geïnfecteerde bladeren, plaats ze in een meer open ruimte voor een betere luchtstroom en water met behulp van een waterbakje. Nevel niet.

Slakken / Naaktslakken

Verwijder de slak/naaktslak, controleer onder de pot en til de plant uit de pot. Controleer in de grond en in de pot op eventuele kleine clusters van witte eieren.

Schud alle aarde af, spoel voorzichtig alle aarde af en verpot met schone aarde. Plaats om besmetting te voorkomen wat koffiedik of gemalen eierschalen rond de plant of gebruik een slakkenwerend middel zoals beschreven.

mushroom

Paddenstoelen

Paddenstoelen in je kamerplanten zijn onschadelijk en geen bedreiging voor je planten. Het betekent eerder dat je bodem een gelukkig gezondheids mini-ecosysteem is, hoewel het ook een teken van overbewatering kan zijn.

Compostmijten

Als je voor het eerst deze kleine witte beestjes in de grond ziet, en dat kunnen er veel zijn, kan het je behoorlijk laten schrikken, maar deze kleine beestjes zijn onschadelijk voor je plant en helpen alleen maar bij de afbraak van organisch materiaal in de grond.

Ze kunnen naar de boven- of onderkant van de grond bewegen na het geven van water. Als u ze toch vervelend vindt, vervang dan de grond.

Producthulpstoffen en voedingsstoffen

AIDS

Insectendodende zeep
Biologische zeepoplossing is de gemakkelijkste en meest gebruikte methode om ongewenst ongedierte af te weren en schaadt geen goede insecten.

Kleefvallen
Trekt muggen, fruitvliegen, motten en witte vliegen aan en breekt de kweekcyclus af.

Neemolie (Azadirachta indica) aanbevolen oplossing mix gebruikt om volwassen plagen op bladeren en larven in de bodem te bestrijden. Er moet op worden gelet dat er niet op muren en meubels wordt gespoten.

Waterstofperoxide 3%
1:4 verhouding water voor het doordrenken van de bodem. 1:4 voor het bestrijden van spuitschimmels. Voor bladnevel gebruik 25ml: 1 kopje water.

Pyrethrine
Een natuurlijk pesticide (gevonden in chrysanten) en giftig voor de meeste insecten en larven. Spuit de bladeren en de bovenkant van de grond lichtelijk.

Gemethyleerde alcohol of wrijfalcohol
Meng 250mL tot 1L met water, 3mL groene zeep in een spuitfles.

Mosquito Bits
Bevat bacteriën die muggen en larven vernietigen door ze op het oppervlak te besproeien voordat je water geeft.

Lieveheersbeestjes
Aan te raden om commercieel duurzame lieveheersbeestjes te kopen in plaats van Aziatische lieveheersbeestjes die in het wild worden geoogst. Lieveheersbeestjes: adalia bipunctata & coleomegilla mauculata. Aziatisch lieveheersbeestje (harmonia axyridis en Hippodamia convergens) moet niet worden gebruikt in Europa. Douche uw plant volledig, plaats uw plant in quarantaine en laat de lieveheersbeestjes ’s nachts los op de plant. Laat de lieveheersbeestjes los of berg ze op in een koele, donkere ruimte en voed ze met in water gedrenkte rozijnen. Ze leven tot een jaar.

Roofmijten voor spintmijten
Orius Laevigatus (roofwants), Phytosieulus persimilis, Phytoseiulus Persimilis, Amblyline cu, Anderline aa, Galendromus occidentails. Deze mijten zijn vleesetend en zullen zich voeden met de spintmijten hun, lavea en eieren en zich dan van de plant verwijderen of verhongeren.

Roofmijten voor tripsen
Lieveheersbeesjte, groene gaasvlieg of Orius Laevigatus (piratenwants) die volwassenen, larven en eieren eten.

Roofmijten voor schimmelmuggen
(microscopische wormen) die goed zijn voor alle ongewenste Diptera-insecten die zich in de bodem voortplanten. Niet te gebruiken met waterstofperoxide.

ELEMENTEN EN VOEDINGSSTOFFEN

Fosfor
Help een sterk wortelstelsel op te bouwen en de ontwikkeling van bloemen en vruchten te bevorderen.

Calcium
Tekort veroorzaakt bladeren te vervormen. Voeg beendermeel toe als bron van fosfor en calcium.

Stikstof
Houdt de bladeren gezond en groen en een gebrek aan deze voedingsstof zal resulteren in gele, verwelkende bladeren van de oudere bladeren naar boven. Voeg organische compost of koffiedik toe in de bodem.

Kalium
Tekort zal ertoe leiden dat de oudste bladeren gele randen krijgen en dat het centrum groen blijft en naar boven toe beweegt. Plaats citrus- of limoenschillen in de grond.

Magnesium
Tekort veroorzaakt gele vlekken en de nervenranden worden bleek, (nerven blijven groen), eerst op de oudere bladeren en dan naar de jongste bladeren toe. Voeg compost of Epsomzout toe.

Ijzer
Tekort resulteert in vergeling tussen de groene nerven, maar beginnend met de jongste bladeren eerst, verminder het fosforgehalte.

Sulphur
Deficiency causes the youngest leaves to turn completely yellow and moves down the plant.

Zink
Gebrek als de bladeren lichter van kleur zijn tussen de nerven. Spuit met kelp-extract.

TEMPERATUREN

12-14C = 55F
15-16C = 60F
18-19C = 65F
21-22C = 70F
24-25C = 75F
26-27C = 80F

LUCHTVOCHTIGHEID

luchtgedragen waterdeeltjes

Vetplanten & cactussen: 10-40%
Gemiddelde woning: 40-60%
Tropische planten: 60-80%
Kas: 80-90%

“If you truly love nature, you will find beauty everywhere”
Laura Ingalls Wilder