Te weinig of teveel water..

Gepubliceerd op: februari 11, 2021|
blog-shower

Laten we dit maar eens een beetje proberen op te helderen. De angst voor overwateren betekent niet dat je je planten kleine hoeveelheden water moet geven… of dat het weken van de grond een doodvonnis is voor je planten. Neem een kijkje in de natuur… zacht regenwater dat het blad afspoelt, doorweekt de bodem grondig, en waar overtollig water weer gemakkelijk kan weglopen. Voor de meeste van onze kamerplanten is dit niet mogelijk, dus kiezen we voor de volgende beste optie:
het regelmatig schoonmaken van de bladeren, en de pot in een lage bak/blad/grote kom van water laat staan, waardoor de grond zacht water kan opzuigen net zoveel om de grond te verzadigen (vanaf de bodem water geven). Wanneer de bovenkant van de grond vochtig is, neem de plant uit de lage bak/blad/ grote kom, en laat het overtollige water eruit druppelen, voordat u uw plant in zijn decoratieve pot terug plaatst. Vergeet niet dat wortels vocht, zuurstof en voedingsstoffen nodig hebben om te groeien, zorg dat de grond los genoeg is zodat de wortels makkelijk kunnen groeien.

Dus… hoe vaak moet je een plant water geven? Dit is afhankelijk van plant soort en de capaciteit om water op te slaan in de bladeren, stengels, wortels, bollen of wortelstokken. Denk aan de twee uitersten: cactussen en vetplanten kunnen veel water opslaan, groeien in hete, droge zandgebieden en overleven met dauwdruppels en wat regen. Aroids groeien in tropische gebieden, in en onder de bomen, hoge luchtvochtigheid, dus voor hen niet nodig om water op te slaan, hebben een gelijke temperatuur en groeien in voedselrijke, losse grond. Dus met de juiste grondsoort, als u de kenmerken van uw plant of de natuurlijke omgeving kent, weet u hoe vochtig of droog de grond kan worden voordat u water geeft.

Een beetje onderzoek gaat ver voor een gelukkige plant.

Delen

Andere Blogs

“A garden must combine the poetic and the mysterious with a feeling of security and joy” - Luis Barragan