Planten

Calathea orbifolia

Calathea orbifolia

  • Aka: pauwenplant, orbifolia
  • Oorsprong: Brazilië, Bolivia – niet giftig
  • Familie: Marantaceae
  • Temperatuur: 18-24 °C, Winterhard: 11- 12, Luchtvochtigheid: 70-90%

Deze calathea heeft een van de grootste bladeren met felgroene, grote ovale en gedraaide bladeren. De onderkant is licht zilverkleurig. Deze calathea houdt van middelmatig tot fel gefilterd licht. Als het te fel is, zullen de nerven en het patroon hun kleur verliezen en zullen de bladeren omkrullen.

Gebruik goed afwaterende grond gemengde met kokosnoot en perliet. De plant houdt niet van hard water, dus spoel de grond door om eventuele kalkvorming weg te halen als dat nodig is. Laat de grond niet helemaal uitdrogen. Zorg ervoor dat de grond consequent vochtig is, maar laat de plant nooit in het water staan. Maak de bladeren regelmatig schoon met een zachte doek.

Deze plant houdt van een kiezelbak. Voedt de plant met middelmatig sterke stikstofrijke meststof voor een groener blad. Verpot de plant alleen als de wortels gebonden zijn. Voorplanting gebeurt door het verdelen van de wortelstokken, maar kan gevoelig zijn voor deze verandering. Het kan dan ook lang duren voordat hij weer herstelt.

Gevoelig voor tocht, wortelrot, bladvlekken, meeldauw, wolluis en tripsen.

Andere planten

“To plant a garden is to believe in tomorrow”
Audrey Hepburn