Planten

Monstera deliciosa

Monstera deliciosa variegata

  • Aka: gatenplant, bont
  • Oorsprong: Mexico - giftig bladeren
  • Familie: Araceae
  • Temperatuur: 18 - 30°C, Winterhard: 9-11 Luchtvochtigheid 60-70%

Dit fraaie plant met zijn grote donkergroene, glimmende, gaten bladeren die op Zwitserse kaas lijken, maken dit een populaire plant, vooral in de bonte variëteiten; thai constellation, halve maan, en volle maan. Deze epifyt klimt in bomen met zijn luchtwortels als ankers. Buiten en in het wild produceert hij maïsachtige bloemen die alleen eetbaar zijn als ze erg rijp zijn, maar de rest van de plant is giftig.

Houdt van veel indirect licht (de bladeren verbranden in direct zon) en hoge luchtvochtigheid voor de bladeren en luchtwortels, maar laat de bovengrond eerst uitdrogen voordat je de plant grondig water geven.. Schoonmaken van de bladeren bevordert een gezonde fotosynthese en helpt bij het voorkomen van ongedierte. Gebruik bij het verpotten, slechts een pot maat groter. Gebruik voedselrijk, doorlatende grond met vermiculiet, kokosvezel en perliet. Vermeerdering door stengel te snijden met 2-3 bladeren en luchtwortels of knooppunten.

Gevoelig voor spintmijten

Andere planten

“To plant a garden is to believe in tomorrow”
Audrey Hepburn